BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes

 

Таблиця 1. Вміст амінокислот у білкових кормах тваринного походження у порівнянні з рибними білками (у % до рибного білка)

Амінокислоти

Білок
Рибний Молочний Соєвий Дріжджовий Пшеничний
Лізин 100 35,1 57 61,6 5,8
Метіонін 100 34,1 38,4 27.4 9.7
Метіонін+цистин 100 27.4 45.9 30.6 10.3
Триптофан 100 65.6 103.1 92.1 21.9
Треонін 100 39.3 66.3 83.1 11.2
Фенілаланін 100 28.8 83.9 68.5 18.7
Валін 100 40.5 66.1 71.6 13.6
Лейцин 100 5.7 77.6 69.2 16.9
Ізолейцин 100 61.8 79.0 82.0 15.4
Гістидин 100 66.9 83.1 59.6 16.9
Аргінін 100 22.6 86.6 59.1 14.5
Гліцин 100 13.1 42.3 45.6 11.6
БЦБ білка, % від яєчного білка 88,6 87.9 86.7 81 71.3

 

Таблиця 2. Доступність амінокислот у рибному борошні при різній технології виробництва та температурному режимі

Амінокислоти Звичайне виробництво по галузевому стандарту Висушування
При низкій температурі 159º, 60 хв. 159º, 180 хв
Аргінін 83.3 63.6 48.6 31
Гістидин 47.6 40.9 50 9.1
Ізолейцин 95.7 91.8 77.6 17.4
Лейцин 94.9 85.7 67.5 10.1
Лізин 98.4 79.3 77.3 5.5
Метіонін 95.8 64.2 73.1 23.8
Фенілаланін 100 76.7 71.1 9.7
Треонін 100 100 92.3 3.6
Триптофан 100 100 100 5
Валін 77 82 62 4.9

 

З таблиці 2 видно, що доступність амінокислот з рибного борошна для організму птиці знаходиться у зворотній залежності від зростання температурної обробки та тривалості експозиції. Збільшення тривалості часу сушки борошна може привести до більше ніж десятикратного зменшення доступності окремих амінокислот і перетворити цінний продукт в небезпечну для здоров'я птиці кормову субстанцію. Справжнім бичем якості рибного борошна н даний час вважається її фальсифікація. Наші дослідження показали, що окремі виробники і дилерська мережа з продажу рибної муки цілеспрямовано фальсифікують продукт шляхом додавання до нього небілкового азоту -сечовини. Разом з сечовиною до кормової добавки вводять м'ясо-кісткове борошно, дерть зернових культур, зерновідходи. В результаті спільного додавання цих продуктів рівень протеїну в рибному борошні зберігається на позначці 60%, проте такий продукт стає небезпечним для здоров'я і продуктивності птиці. Нерідкі випадки масової загибелі молодняка після введення такого борошна навіть на рівні 2-3% за масою. На додаток до всього рибне борошно, приготоване навіть з якісної сировини і з дотриманням стандартних технологій, вимагає особливих умов зберігання і зберігає високі поживні властивості нетривалий час. З огляду на всі негативні моменти, пов'язані зі складом і якістю стандартної рибного борошна як кормового продукту нами розроблена принципово нова технологія отримання рибної кормової добавки (РКД) для раціонів сільськогосподарських тварин та птиці оригінального складу. Готовий продукт - рибна кормова добавка (РКД), характеризується наступними показниками поживної цінності (табл.3.)

Таблиця 3. Хімічний склад і поживність рибної кормової добавки (РКД)
№ п/п Показники Одиниці виміру Граничні значення*
1 Сирий протеїн %, не менше 50
2 Сирий жир % 13-15
4 Кальцій 2.5-3.7 
5 Фосфор 1.5-1.9 
6 Обмінна енергія, для птиці Ккал/100г 302-324 
7 Сіль поварена 0.75-1.4 
8 Лізин 2.4-3.7 
9 Метіонін 1.0-1.4 
10 Триптофан 0.3-0.4 
11 Треонін 1,52-2,5 
12 Вітаміни: В 1 мг/кг 1-1.2
13 B2 мг/кг 3-3.6 
14 В3 мг/кг 10-12 
15 В4 мг/кг 2000-2200 
16 В5 мг/кг 60-66 
17 В6 мг/кг 8-12 
18 Д2+Д3 мг/кг 40-45 
19 Е мг/кг 17-20 


* Хімічний склад і поживність РКД строго фіксується по всіх показниках в залежності від рівня протеїну в добавці